Czy sądzisz, że chemię, która w dużym stopniu znajduje się w żywności można zastąpić innymi naturalnymi komponentami, które nie będą powodować tylu chorób?
Tak, jest to możliwe. Istnieje wiele naturalnych komponentów, które są zdrowsze i mniej szkodliwe dla organizmu niż chemikalia stosowane w żywności. Można wykorzystać różne naturalne słodziki, takie jak stewia, ksylitol lub syrop klonowy, do zastąpienia sztucznych słodzików. Można również używać naturalnych zamienników margaryny, takich jak oleje roślinne lub masło klarowane. W przypadku barwników spożywczych można używać składników naturalnych, takich jak sok z buraka, kurkuma lub błonnik.
Czemu producenci żywności tego nie robią? To żądza zysku?
Producenci żywności często używają chemikaliów w swoich produktach, ponieważ są one zwykle tańsze w produkcji niż naturalne składniki. Ponadto chemikalia są bardziej trwałe i dłużej utrzymują świeżość produktu, co jest ważne dla producentów żywności. W niektórych przypadkach może to również być kwestia żądzy zysku, ponieważ niektórzy producenci żywności mogą uważać, że dzięki użyciu tańszych składników zysk będzie wyższy.
Czy w takim razie jesteśmy świadomie truci?
Producenci żywności muszą przestrzegać określonych przepisów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności, co zapewnia, że produkty są bezpieczne do spożycia. Niektóre składniki, takie jak konserwanty, mogą być szkodliwe, jeśli są nadużywane lub spożywane w dużych ilościach. Jednak producenci starają się, aby ich produkty były jak najbardziej bezpieczne.
Jak skomponować zdrową dietę?
- Unikaj nadmiernego spożywania tłustych produktów zwierzęcych oraz wysoko przetworzonych produktów zawierających duże ilości soli.
- Jeśli to możliwe, wybierz produkty organiczne.
- Zwiększ spożycie warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych.
- Jeśli to możliwe, wybieraj produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.
- Regularnie uprawiaj aktywność fizyczną na świeżym powietrzu.
Coraz większą popularnością cieszy się również dieta dostosowana do własnych genów, którą przygotowuje się na podstawie wyniku badania nutrigenetycznego (takiego jak GENOdiagDIETA lub Genodiet iGenesis) – specjaliści wskazują, że taki indywidualny sposób odżywiania to najskuteczniejsza dieta. Jest ona najbardziej korzystna dla odpowiedniego funkcjonowania własnego organizmu, ponieważ dokładnie zaspokaja jego żywieniowe potrzeby. Dieta ta jest tworzona na podstawie wyników badania genetycznego oraz danych dotyczących stylu życia, stanu zdrowia i preferencji żywieniowych danej osoby. Specjalista zaleca odpowiednie produkty spożywcze, które najlepiej wpłyną na zdrowie osoby oraz pomogą jej osiągnąć cele żywieniowe. Plan żywieniowy obejmuje wybór produktów, ilość i częstotliwość spożycia posiłków, dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie odporności i poprawę pracy układu trawiennego.